De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Raaklijn ellips uit een punt

Hey ik heb een vraagje

Bepaal de vergelijking van de raaklijn uit het punt P(-1,2)aan de ellips eºx2+5y2=5
Het probleem is dat ik de theorie nog niet gezien heb in de les...
Ik heb wel reeds de vergelijking van de ellips omgevormd naar de standaardvorm: eº(x2/5)+y2=1
En ik denk dat de volgende stap is dat je moet aantonen dat P Ît (raaklijn), dus:
tº(X0.X)/a2 + (Y0.Y)/b2=1
Û(-x/Ö5)+24=1
Tot hier ben ik gekomen.

Ik heb ook geprobeert me te baseren op de methode voor een raaklijn uit een punt aan een parabool te vinden, maar dat mislukte echter.

Ik hoop dat wisfaq mij kan helpen
Alvast bedankt!

Yuness
3de graad ASO - zaterdag 10 oktober 2009

Antwoord

Beste Yunessa,

Er zijn wellicht verschillende manieren, maar ik zou het zo doen: de vergelijking van een rechte met rico m en door het punt (-1,2) heeft als vergelijking y = m(x+1)+2.
Substitutie hiervan in de vergelijking van de ellips levert een kwadratische vergelijking in x. Uitdrukken dat de discriminant 0 moet zijn, levert een vergelijking in m die je precies de m's levert waarvoor er maar één snijpunt is, dus waarvoor de rechte een raaklijn is.

De formule die jij geeft voor de raaklijn vanuit de vergelijking van de ellips, is voor een raaklijn aan de ellips in een punt (x0,y0) van de ellips - niet voor een punt buiten de ellips.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 oktober 2009
 Re: Raaklijn ellips uit een punt 
Re: Raaklijn ellips uit een punt



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3