De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Methode van Newton-Raphson

Beste wisfaq,

Het gaat om volgende oefening:
Bereken met behulp van de Newton-Raphson methode en met nauwkeurigheid van 4(decimalen) de functie:
f(x): sinx-x.cosx=0
de hint was: toon vooraf aan dat (meerdere opl) x0=0 of x0=4.712 of x0= 7.725

Ik krijg kop nog staart aan deze vraag.
Het enige wat ik al heb kunnen denken is:
functie hervormen dus: sinx = x.cosx ® sinx/cosx= x ® tan x=x.
Maar hoe geraak ik verder. kunnen jullie me helpen?

Alvast bedankt!

Shari
3de graad ASO - donderdag 1 oktober 2009

Antwoord

Hallo

x = 4.712 (= 3$\pi$/2) is geen oplossing van de gegeven vergelijking, want f(3$\pi$/2) = -1.

Je kunt deze waarde als startwaarde gebruiken in de methode van Newton-Raphson. Je vindt dan x0 = 4.4934

Ik veronderstel dat deze methode kunt uitwerken.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 3 oktober 2009
 Re: Methode van Newton raphson 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3