De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Grootste gemeenschappelijke deler en kleinste gemeenschappelijke veelvoud

Hoi,
Ik snap niet hoe je een ggd of kgv moet berekenen. Bijvoorbeeld gevraagd: ggd (grootste gemeenschappelijke deler) en kgv (kleinste gemeenschappelijke veelvoud) 210 en 660. Ik hoop dat u mij kunt helpen.
Groet

melek
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 5 september 2009

Antwoord

Je kunt de getallen eerst eens ontbinden in priemfactoren:
   210
2----
105
3----
35
5----
7
7----
1
en
   660
2----
330
2----
165
3----
55
5----
11
11----
1
Dus:
210 = 2·3·5·7
660 = 22·3·5·11

De GGD bestaat uit de gemeenschappelijke factoren van beide getallen.
GGD(210,660)=2·3·5=30

Het KGV zal nu in ieder geval de factoren 22, 3, 5, 7 en 11 moeten bevatten. Dus KGV(210,660)=22·3·5·7·11=4620.

Hopelijk helpt dat...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 5 september 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics