Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Batterijen

Goede morgen,

Als voorbereiding op een hertentamen liep ik tegen het volgende probleem aan: in een batterijenfabriek worden de geproduceerde batterijen getest. Goede batterijen worden verpakt en defecte worden gerecycled. Het percentage defecte batterijen is 15%. Er worden aselect een aantal batterijen gepakt en getest.
Hoeveel batterijen moet je pakken zodat de kans op minstens drie goede batterijen groter is dan 98%?

Het antwoord geeft:
X: aantal slechte batterijen
p= 0,15
k\leq2
P(X\leq2) = binomcdf (x,0.15,2) < 0.02
x=n=48

Ik dacht:
X: aantal goede batterijen
p= 0.85
k\geq3
P(X\geq3)= 1 - P(X\leq2) > 0.98
= P(X \leq2)< 0.02
= binomcdf(x,0.85,2)< 0.02 x=n=6
Ik maak waarschijnlijk een denkfout, maar ik weet niet welke.
Kunt U mij helpen?

Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 27 augustus 2009

Antwoord

Bij 'het antwoord' wordt berekend wat de kans is dat er niet meer dan 2 slechte batterijen in de partij zitten, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als de kans op minstens drie goede batterijen. Bij n=48 en p=0,85 is het ook wel een beetje onwaarschijnlijk dat er niet drie goede batterijen bij zouden zitten. Dus dat antwoord klopt niet.

Ik denk dat 'jouw idee' meer hout snijdt. Bij 6 batterijen en een kans op succes van p=0,85. De kans dat je minstens 3 goede batterijen hebt is 0.9941

Dus ik zou denken: heel goed! Minstens 3 goede batterijen is iets anders van maximaal 2 slechte batterijen.

Volgens mij stond het fout in WisFaq. Dat antwoord heb ik dus maar even verwijderd...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 28 augustus 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics