De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Croissants of bruinbrood

 Dit is een reactie op vraag 59311 
Nee, er ontbreekt geen informatie. Zo staat 't in mijn boek beschreven. Ik denk dat ik er vanuit moet gaan dat p = 0,4 voor croissants of zo. Alleen kan ik dan de rest nog niet bantwoorden. Jullie kunnen me een eind op weg helpen.

Koen
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 mei 2009

Antwoord

De uitdrukking '...of zo' lijkt me niet erg wiskundig. Nemen we nu 0,5 of 0,4? Of 0,1? Of iets anders? Zonder te weten 'wat' je nu precies wilt toetsen kan je geen hypotheses op gaan stellen, lijkt mij.

Bij b. staat toch wel iets over p=1/2. Om een tabel te kunnen maken voor P(YK | p=1/2) zal je toch nog even moeten formuleren wat Y is...

Laten we zeggen dat Y het aantal mensen is dat liever croisants bij het ontbijt wil en dat de H0-hypothese is dat p=1/2.

Y~Binomiaal verdeeld met n=25 en p=1/2. Met Excel (of je grafische rekenmachine) kan je dan de volgende tabel maken:

q59342img1.gif

Hierin kan je dan in de meest rechtse kolom de cumulatieve kansen aflezen. Dus bijvoorbeeld P(Y17)=0,97836. De vraag is voor welke waarden van Y is deze kans kleiner dan 0,1.

Hopelijk helpt dat...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 18 mei 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3