Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Is dit een juiste werkwijze voor een bewijs op te lossen

Hallo, men examen analytische meetkunde naderd en ik vroeg me af of deze oefening, het betreft een bewijs, juist is geanalyseerd.
De Vraag:
In twee punten a en b van de parabool P trekt men de normalen aan P die de as van P snijden in twee verschillende punten a' en b'. Bewijs dat de middelloodlijn van |ab| het lijnstuk |a'b'| middendoor deelt.

Men bewijs:
1) bereken de normalen aan een voorbeeldparabool, in men geval is dit y2=8x en a(1/2,2); b(2,4)
N(1):y-2=-1/2(x-1/2), dus y=-x/2+9/4
N(2):y=-x+6

2)Bepaal de rechte |ab|:
y=4/3x+4/3

3)Bepaal het midden van |ab|
m=1/2(a+b), dus
m=1/2((9/2,0)+(6,0))=(5/4,3)

4)Bepaal het midden van |a'b'|
idem
m=(21/4,0)

5)Bepaal de middenloodlijn van |ab|
a.d.h.v.:-1/M(t)=-1/(4/3)=-3/4
dus punt m=(5/4,3) en de rico is:-3/4
zodat: y=-3/4x+63/16

6) Bewijs dat de middelloodlijn het lijnstuk |a'b'| middendoor deelt:

dus omdat het midden van |a'b'|=(5.25,0)
invoegen in de vergelijking van de middenloodlijn, waarbij men de wederom de juiste coordinaten krijgt van |a'b'|

Men vraag is nu, als ik examen heb, en ik krijg deze vraag, is deze dan juist geanalyseerd of moet ik alle voorbeeldcoordinaten achterwege laten en me beperken tot de formules die ik gebruikt heb en mss getalwaarden invoegen?

gerrie
3de graad ASO - woensdag 22 april 2009

Antwoord

Hallo

Je redenering en de uitwerking is juist.
Je kunt dit ook algemeen bewijzen met de algemene vergelijking y2=2px en de punten a(x1,√(2px1) en b(x2,√(2px2)
Wat je leraar verwacht op het examen, kun je hem toch best zelf vragen!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 22 april 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics