De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een pluviometer

Een pluviometer (vorm van een omgekeerde kegel) heeft een straal van 20 cm en een hoogte van 20 cm. Als het nu 1 liter regent per vierkante meter, hoe hoog staat het water dan?

kristo
Ouder - maandag 6 april 2009

Antwoord

Als er 1 liter = 1 dm3 = 1000 cm3 op een oppervlakte van 1 m2 staat, dan staat dat water 0,1 cm = 1 mm hoog.
De grondcirkel van je pluviometer heeft een oppervlakte van pr2 = 400p cm2 en het laagje water dat op die cirkel zou komen te staan is te berekenen met de inhoudsformule voor cilinders namelijk pr2h = 40p cm3.
Dit valt nu in je meter. Als de waterkegel die nu in je meter staat een grondcirkel met straal r heeft (en dus ook hoogte r), dan volgt uit de vergelijking 1/3pr2h = 1/3pr3 = 40 p de waarde van r en die is gelijk aan de waarde van h.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 6 april 2009
 Re: Ruimtemeetkunde 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics