De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking rechte bepalen

Zit met volgend gegeven: vlak 4x-5y+4z-3=0 een rechte a als snijlijn van 11x-2y-9=0 en 9x-2z-7=0 en een punt P(5,2,1)
De vraag is bepaal cart vgln van een rechte door P, evenwijdig met het vlak en de rechte a snijdt.
Hoe begin ik hier aan, weet wel dat we voor een rechte een punt en een richting nodig hebben, punt is gegeven, maar het vlak heeft dan 2 richtingen en a 1 richting, moet ik misschien snijpunt van rechte en vlak bepalen?
Kunnen jullie mij helpen?

Vannes
3de graad ASO - vrijdag 20 februari 2009

Antwoord

Beste Diana,

Er is een uniek vlak evenwijdig met het gegeven vlak en door P. Dit vlak is eenvoudig te vinden, want het is ook van de vorm 4x-5y+4z+d=0 waarbij je enkel nog d moet bepalen zodat P erop ligt. Dit vlak snijdt de gegeven rechte in een zeker punt Q, de gezochte rechte is dan de rechte door P en Q.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 20 februari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3