De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Twee punten berekenen

Twee rechten gegeven a: (2x-3)/2=y/2=(2z+1)/6 en b: 3x=5 en 3y + 3z+2=0.
Gevraagd wordt zoek een punt A op a en een punt B op B zodat Ab evenwijdig is met c: x=y/6=z/2
Ik weet dus dat de richting ( 1,6,2) is. Neem een punt
A(3/2+k,2k,-1/2+3k) en een punt B( 5/3,-2/3-r,r) en bereken B-A en vind zo voor k=-5/6 en r =-5; maar de derde vergelijking is dan 2=-2???

Vannes
3de graad ASO - maandag 2 februari 2009

Antwoord

Bij de coordinaten van het punt A loopt iets fout, denk ik, ofwel zit er daar een tikfout ofwel in de opgave. Hoe dan ook, ik vermoed dat je een denkfout maakt in wat verderop komt. Het verschil van de coordinaten moet niet exact overeenkomen met de coordinaten van de richtingsvector die je had gevonden. Stel

B - A = qR

wat je een stelsel van drie vergelijkingen in drie onbekenden geeft. Lukt het nu?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 2 februari 2009
 Re: Twee punten berekenen 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3