De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Particuliere oplossing bepalen

 Dit is een reactie op vraag 58108 
Beste wisfaq,
Bij het bestuderen van het bepalen van de alg. opl. van diff.verg. heb ik het volgende vb.:

y'' +2y-3y=e-k

De alg. opl. van de hom. verg. ziet er als volg uit:
yh=C1e3k+C2e-k (dit is geen probleem)

dan stel ik voor de part. opl.:
yp=Ake-k ( Ae-k al verbruikt bovenaan, net gezien dat dit goed was uit uw antwoord op voorgaande mail)

Y'p= Ae-k - Ake-k
y''p= -2Ae-k + Ake-k

Deze waarden invullen in de gegeven formule levert
(na wat rekenwerk...)
-4Axe-k=e-k ik neem aan dat dit juist is gezien het overeenkomt met de uitwerking van een docent.
maar wat ik niet begrijp is het volgende:

A=1/4 .... wat gebeurt met de x in het linkerlid (-4Axe-k), word deze als x=1 beschouwd? en zo ja, waarom mag dat?

bedankt nogmaals voor de snelle reactie..!

mvg,

Carlos

carlos
Student universiteit - zondag 25 januari 2009

Antwoord

dag Carlos,
Als je de onafhankelijke variabele van de differentiaalvergelijking k noemt, wat ik uit jouw verhaal meen op te maken, dan begrijp ik niet hoe er dan toch weer een x tevoorschijn komt.
Maar bovendien is je homogene oplossing niet goed.
Ik krijg als ik een verondersteld typ-foutje in de dv herstel
(2y moet zijn 2y')
Yh=C1·ek+C2·e-3k
In dit geval is de Yp dus toch gewoon A·e-k
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 27 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3