De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een 2e graads vergelijking met breuken oplossen

Beste Wisfaq,

Hoe bepaal je x in de volgende 2e graads vergelijking?:
2x2 = 9/4

Wat ik doe
Ik wil eerst weten wat x2 is: 9/4 · 2/1 = 18/4
Maar met deze uitkomst is x niet makkelijk te bereken uit het hoofd (wat bijv. x2 = 25/16 = x = 5/4 wél is).
Dus 8/4 · x2 = 9/4
x2 = 1 1/4

Hoe bereken ik x met deze vergelijking?

Joost
Student hbo - zaterdag 17 januari 2009

Antwoord

Even oppassen!

2x2=9/4
x2=9/8
x=-Ö(9/8) of x=Ö(9/8)

De vraag is dan of je de wortels nog fatoenlijk op moet schrijven. Fatsoenlijk betekent in geen breuken onder het wortelteken te laten staan en geen wortels in de noemer.

q57964img1.gif

Dus...

q57964img2.gif

Op Het oplossen van vergelijkingen en stelsels kan je meer uitleg en oefeningen vinden.

Misschien is Rekenen met wortels ook nog wel iets.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 17 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3