De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Toepassingen in een balk

Heb volgend probleem waar ik 1 en 2 denk ik kan van oplossen. In een balk ABCD.EFGH zijn volgende lengten gegeven: AB=12, BC=3 en CG=4. Het punt P is het midden van het lijnstuk FH.

1) Bereken de oppervlakte van driehoek BHP
2) Bereken de lengte van BH
3) De lijn DP snijdt BH in S. Bereken BS en HS

1) opp= 1/2 FB.HP = 1/2·4·Ö(153)/2=Ö(153)
2) BH = Ö(16+153)=13
3)? Moet ik hoeken bereken eerst? Maar slechts 2 zijden van die willekeurige driehoek gekend?

Vannes
3de graad ASO - dinsdag 6 januari 2009

Antwoord

Bekijk het geheel in vlak DBFH.
Omdat HF evenwijdig is met DB zijn de driehoeken DSB en PSH gelijkvormig.
Omdat P het midden is van FH geldt dat HP:DB=1:2.
Dus ook HS:SB=1:2.
Dus HS=1/3BH en SB=2/3BH.
BH had je al uitgerekend bij 2).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 6 januari 2009



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3