De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Marktrente vergoeding

Welke formule wordt in onderstaand voorbeeld toegepast? Wanneer ik de formule (rente over rente) toepast kom ik aan andere bedragen te weten € 144,55 respectievelijk
€ 139,07 De formule welke ik toepas is de volgende
kapitaal /[(1+(r/100)]^10 = beginwaarde

Vereenvoudigd en toegepast op het voorbeeld is de berekening als volgt 200 /(1+(3,3/100))^10 = 144,55

Of anders ingevuld 200 /(1,033)^10 = 144,55

Nu mijn vraag:
Voorbeeld (alle rentepercentages zijn fictief)
Het saldo op een rekening Rabo ToekomstSparen met einddatum
1 maart 2022 is € 10.000,-.
De huidige middelrente is 3,50%. Op 1 maart 2012 wil de rekeninghouder
het hele tegoed laten overboeken
naar een variabele
rekening Rabo ToekomstSparen.
De marktrentevergoeding wordt als volgt berekend:
Uitwerking 1
1 De resterende looptijd tussen einddatum en opnamedatum is
10 jaar. Het bijbehorende actuele rentetarief voor 10 jaar vast
bedraagt 3,30%. Het verschil tussen de actuele rente en de middelrente
bedraagt 3,50% - 3,30% = 0,20%
2 0,20% vermenigvuldigd met het op te nemen bedrag van
€ 10.000,- = € 20,-
3 De resterende periode is 10 jaar. € 20,- x 10 = € 200,-
4 De uitkomst van € 200,-, contant gemaakt tegen de actuele
rente van 3,30% = € 168,02
5 Omdat de actuele rente lager is dan de middelrente wordt
dit een vergoeding van de Rabobank aan de rekeninghouder.
De rekeninghouder ontvangt dus geld. De vergoeding wordt
bijgeschreven op de rekening Rabo ToekomstSparen. De administratiekosten
ad € 50,- worden in mindering gebracht. Het
rekeningsaldo na de marktrentevergoeding bedraagt: € 10.000,-
+ € 168,02 -/- € 50,- = € 10.118,02. Dit bedrag wordt overgeboekt
naar de variabele rekening Rabo ToekomstSparen.
De rekening wordt opgeheven; de opgebouwde rente tot en
met de opheffingsdatum wordt ook overgeboekt naar de rekening
Rabo ToekomstSparen met variabele rente.
Uitwerking 2
1 Het actuele rentetarief voor 10 jaar vast bedraagt 3,70%. Het verschil
tussen de actuele rente en de middelrente bedraagt
3,50% - 3,70% = -/- 0,20%
2 Het berekende bedrag van € 200,- wordt contant gemaakt tegen
de actuele rente van 3,70%.
De uitkomst hiervan is € 164,67
3 Omdat de actuele rente hoger is dan de middelrente wordt dit
een vergoeding van de rekeninghouder aan de Rabobank

Jan St
Leerling bovenbouw vmbo - donderdag 2 oktober 2008

Antwoord

Jan,
De berekening gaat aldus:Je moet de tien jaarlijkse bedragen van 20 contant maken met 3,3%.Dus C.W=20(1-1,033^-10)/0,033=168,02.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 2 oktober 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3