De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vergelijking met meer dan 2 onbekenden

 Dit is een reactie op vraag 56218 
De eerste die naar 3 mnd. vertrekt ontvangt 15 eur.,omdat hij de kleren en laarzen reeds heeft gekregen.De verg.zou kunnen worden: 3/12x-y-z=15.De tweede die na 5 mnd. vertrekt ontvangt,omdat hij de kleren reeds gekregen heeft, 65 euro en de laarzen.Dit zou net als de eerste verg. worden: 5/12x-y-z=65. We hebben dan voor de eerste en tweede verg. -y-z.Een oplossing geeft dan twee verschillende waarden voor x.Zou bij de tweede dit niet 5/12x-y=65+z moeten zijn! De derde 1/12x-y=-25 is me duidelijk.

Piet
Ouder - donderdag 7 augustus 2008

Antwoord

Beste Piet,
Maar 5/12x-y-z=65 is toch hetzelfde als 5/12x-y=65+z. Er is aan beide kanten z bij opgeteld.
Als je de eerste en de tweede vergelijkingen vanelkaar aftrekt krijg je 2/12x=50 en dat heeft echt maar een oplossing. Dan weet je dat 1/12*x=25 of x=300.
Invullen in de derde vergelijking geeft je de waarde van y.
En dan zowel x als y invullen in vergelijking 1 of 2 geeft je tenslotte ook de z.
Reageer gerust als er nog iets niet helemaal duidelijk is.
Groet, Lieke.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 augustus 2008
 Re: Re: Vergelijking met meer dan 2 onbekenden 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3