De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gebroken functies

Van naar is gegeven de functie f:x-- (ax+5)/(bx+6) met a e en b e \{0}

de lijn x=-2 is de verticale asymptoot en de lijn y=4 is de HA.

bereken a,b

nadien
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 20 mei 2008

Antwoord

Hallo

Uit x=-2 is de verticale asymptoot weet je dat de noemer gelijk is aan nul voor x=-2. Hieruit bereken je b.
Uit y=4 is de horizontale asymptoot volgt dat de limiet van de functie voor x®¥ gelijk is aan 4.
(Deze limiet is gelijk aan a/b.)
Hieruit bereken je dan a.
(Je zult vinden: a=12; b=3)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 20 mei 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3