De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking lijn - cirkel

Heey,
Ik heb een vraag..
Stel je hebt een assenstelsel met een cirkel (x2+y2 = r2), en een lineaire lijn (y = ax+b), maar deze lijn snijdt de cirkel niet.
Nu moet ik een vergelijking bedenken voor de cirkel en de lijn, zodat ze elkaar niet snijden.. en uit deze vergelijking moet je kunnen afleiden dat de discriminant kleiner is dan 0.
Kunt u mij helpen ?
xxx.

Daniël
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 april 2008

Antwoord

Ik weet niet zeker of het volgende is wat je bedoelt, maar dat hoor ik dan wel weer.
Neem eens als cirkel x2 + y2 = 25 en als lijn y = 2x + 12
Snijden doe je door in de cirkelvergelijking y te vervangen door 2x + 12
Dat levert op: x2 + (2x + 12)2 = 25 wat je nu eerst moet gaan uitwerken, op nul herleiden en dan de abc-formule gebruiken. Je zult geen x-waarden vinden (D0) en dus ook geen y-waarden. Probeer eens of dit gaat lukken.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 10 april 2008
 Re: Vergelijking lijn - cirkel 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3