De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snijpunten van een cirkel en een lijn

In de ligging van de lijn y = ax+b (lineair) ten opzichte van de cirkel x2 + y2 = r2 zijn drie gevallen te onderscheiden:

1. de lijn y = ax+b snijdt de cirkel in 2 punten
2. de lijn y = ax+b snijdt de cirkel in 1 punt
3. de lijn y = ax+b snijdt de cirkel niet

Opdracht:

Bedenk in ieder van deze 3 situaties een vergelijking voor de cirkel en de lijn. Toon m.b.v. deze vergelijkingen, gebruik makend van de discriminant, aan dat er sprake is van 2, 1 of geen enkel snijpunt.
Ik heb geen idee hoe ik deze opdracht moet maken.

Daniël
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 april 2008

Antwoord

Neem bijvoorbeeld x2+y2=25. Dat is een cirkel met middelpunt O(0,0) en r=5. Er geldt dan (bijvoorbeeld:

1. De lijn y=0 snijdt de cirkel in twee punten.
2. De lijn y=5 snijdt de cirkel in één punt.
3. De lijn y=6 snijdt de cirkel niet.

q55139img1.gif

Zal ik nog even laten zien hoe dat zit met die dicriminant? Nou vooruit maar...

x2+y2=25 en y=5, er geldt: x2+25=25, dus x2=0. De discriminant van deze vergelijking is inderdaad gelijk aan 0. Dus 1 snijpunt...

Flauw hè?

Ander voorbeeld dan maar?

We snijden de cirkel met vergelijking x2+y2=25 met de lijn met vergelijking y=-3/4x+61/4.

q55139img2.gif

De discriminant is nul, dus er is precies één snijpunt. Dus, zoiets dus...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 6 april 2008
 Re: Snijpunten van een cirkel en een lijn 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3