De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

ik loop nog steeds vast/3e graads vergelijking

hoi hoi,ik moet deze vergelijking oplossen met de methode van cardano. ik kom alleen steeds niet uit wat doe ik fout????
ik hoop dat jullie me kunnen helpen
alvast bedankt
groetjes
laia

x3-x=-0.375 (x3+ax=b)
a=3uv, b=v3-u3
x3-3uv x=v3-u3 (x+u=v)
3uv=-1
v3-u3=-0.375
3uv=-1 dus, u=-1:3v
u=-1:3v invullen in v3-u3:
v3-(-1:3v)3=-0.375
v3-1:27v3=-0.375
vermenigvuldigen met v3:

(v3)2+1:27=-0.375v3
(v3)+0.375v3+1:27=0

v3 opschrijven als y:
y2+0.375y+1:27=0

abc formule toepassen:

y=0.375±(wortel)-0.3752-4×1×-1:27
2×1

y=0.375±0.53737617
2

(y kan alleen positief zijn omdat y =v3 en v is een zijde en een lengte van een zijde kan nooit negatief zijn.)
y=0.375+0.5373761701
2

y=0.456188085
y=v3
dus v = 3(wortel) 0.456188085
v=0.7698060371
3×u×v=-1
3×u×0.7698060371=-1 (-1:3v=u)
-1:(3×0.7698060371)=u
-1:2.309418111=u=-0.433009508

x+u=v
x+-0.433009508=0.7698060371 (v-u=x)
0.7698060371+0.433009508=x
x=1.202815545

laia
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 21 november 2002

Antwoord

Hoi,

Her en der reken-/schrijffoutjes: v3-(-1/3v)3=v3+1/27v3...

Bij de oplossing van de vergelijking in y2 ga je de mist in... dat is niet de formule voor een discriminant... De discriminant is inderdaad negatief zijn. Je krijgt dus complexe waarden voor y en voor v. u zal dan ook complex zijn, maar met het zelfde imaginaire deel, zodat x=v-u reëel is... Ongelooflijk...

Zie nog altijd in niet waarom v3 enkel positief moet zijn...

Zie ook Derdegraads vergelijking oplossen voor een eenvoudiger manier om die veeltermvergelijking op te lossen...

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 21 november 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3