De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Somformule ofzo

Hoi,

Er is een formule: un=10·0,8n
Bereken 10+8+6.4+5.12+4.096+...
En hoe ga je dat aanpakken?
Ik weet het niet

Claudi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 15 maart 2008

Antwoord

Hallo

Deze getallen 10, 8, 6.4, 5.12 vormen een meetkundige rij met reden (q = verhouding) 0.8
De formule voor de som van de eerste n termen van een meetkundige rij is:

sn = u1.(1-qn)/(1-q)

Vermits de reden q1 is deze som eindig als het aantal termen toeneemt tot oneindig, want lim(n®+¥)(1-qn) = 1

De formule voor de som van een oneindig aantal termen is dan :

s = u1.1/1-q = u1/1-q

(Je bekomt als som: 50)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 15 maart 2008
 Re: Somformule ofzo  



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics