De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afgeleide functies - een som

Zou u mij aub de volgende som willen voordoen; ik heb er al een half uur mee zitten worstelen maar ik kom er absoluut niet uit.

1
Y= --- in he punt (2,1/8)
x3

Ik kom zelf uit op -,1875
Ik heb het volgende gedaan:
3
Y = X^-3 dus Y' = -3x^-4 = - ---
x^4
3
Y' = - --- = -0,1875
(2)^4

ik weet zeker dat hier iets niet aan klopt maar wat..?
ik hoop dat u hier nog wat kunt van snappen
en alvast bedankt,

peter

Peter
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 17 november 2002

Antwoord

Als y = 1/x3 = x^(-3), dan heb je voor x = 2 inderdaad y = 1/8.
De afgeleide van y is dan y' = (-3)x^(-4).
Voor x = 2 geeft dit y' = (-3)(-2)^(-4)
Je moet eerst (-2)^(-4) berekenen. De uitkomst daarvan is 1/16, en dan met -3 vermenigvuldigen.
En:
-3/16 = -0,1875
Het klopt dus.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 17 november 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3