De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiaalvergelijking uitwerken

goedendag
ik heb een differentiaalvergelijking opgesteld, maar ik weet niet precies of die klopt.
het onderwerp is het leeglopen van een vat met vloeistof (water).
ik heb dit:
A d(h)/d(t)=(1/2)pv2+pgh+p
volgens mij moet er ook de variabele f bij
(maar volgens mij geeft hij die niet goed weer)
klopt dit? zo nee hoe moet die dan en hoe werkt je hem verder uit?
groeten

Eva
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 10 februari 2008

Antwoord

Eva,
Waar jouw vergelijking op gebaseerd is weet ik niet.Ik zou het als volgt aanpakken:Zij h(t) de hoogte en V(t) het volume van het water in het vat op tijdstip t.Het water loopt door een gat met oppervlakte O in de bodem van het vat.Dan geldt volgens de wet van Torricelli dat
dV/dt=-OÖ(2gh).
Zij A(h)de oppervlakte van een dwarsdoorsnede van het vat ter hoogte h,dan is dV/dt=A(h)dh/dt.Voor een cilinder is A(h)eenvoudig te vinden.Als het vat b.v.een bol is, is A(h)=2rh-h2,met r de straal van de bol.Hopelijk kun je hier verder mee.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 14 februari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics