De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Logaritmische vergelijking

 Dit is een reactie op vraag 54202 
Beste oscar na herhaalde pogingen kan ik niet op een oplossing komen.
log(3)/log(2)-log(2)/log(3)=log(x)/log(3)-log(x)/log(2)
linkerlid rechterlid
Vraag 1 :Als je log(3) overbrengt naar de linkerlid moet je zowel (log(3)/log(2)-log(2)log(3))*log(3) of
(log(3)/log(2))*log(3)-log(2)/log(3)en zo ook voor log(2)??
Vraag 2 :als je log(2) en log(3) overbrengt naar het rechterlid vermenigvuldig je met log(x)
log(x)(log(3)-log(x)log(2)=log(x)((log(3)-log(2)) Ik begrijp het niet ? breng je -log(2) of log(2)over naar het rechterlid ??
Vraag 3 :laatste stap : log(27/4)=log(2/3).log(x)
log(27/4)/log(2/3)=log(x)
0,829303773/(-0,176091259)=-4,709511293=log(x)
10^(-4,709511293)=x x=0,00001952 ingevuld in de oorspronkelijke vergelijking klopt niet. Alvast bedankt.
Vriendelijke groeten

oresti
3de graad ASO - zaterdag 9 februari 2008

Antwoord

Dag Orestis,

Nee, inderdaad, de laatste stap was fout.

Vraag 1: (log(3)/log(2)-log(2)/log(3))*log(3)=(log(3)/log(2))*log(3)-log(2)
Je werkt hier gewoon de haakjes weg. En verder (log(2)/log(3))*log(3)= log(2)
Bedenk wel: het ziet er allemaal heel ingewikkeld uit maar je bent gewoon met breuken aan het rekeken. Staat hetzelfde in de noemer en de teller, dan valt het tegen elkaar weg etc. Dit deel van de berekening heeft feitelijk niets met logaritmen te maken.
Vraag 2: idem: log(x)*log(3)-log(x)*log(2) = log(x)*(log(3)-log(2)). Hier haal je log(x) buiten haakjes.
Vraag 3: ja, de laatste stap was dus fout. de juiste versie staat hieronder. er komt overigens een mooi antwoord uit.

1) log(3)/log(2) - log(2)/log(3) = log(x)/log(3) - log(x)/log(2)
2) log(3) - log(2)·log(2)/log(3) = log(2)·log(x)/log(3) - log(x)
3) log(3)·log(3) - log(2)·log(2) = (log(2)-log(3))·log(x)
4) log(x) = (log(3)·log(3) - log(2)·log(2))/(log(2)-log(3))

Van 1) naar 2) breng je log(2) naar links en van 2) naar 3) log(3)

Groet. Oscar

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 12 februari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3