De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bewijzen van een bewerking

Bewijs dat de bewerking exclusief-of een associatief is. Ik moet hier de stappen weer geven en ook benoemen. Hoe de ik dat?

jellie
Student hbo - donderdag 7 februari 2008

Antwoord

Hallo

p xor q = (xor=exclusieve of)
(p en niet q) of (niet p en q) = pq'+p'q

xor is associatief Û (p xor q) xor r = p xor (q xor r)
Te bewijzen is dus:
(pq'+p'q) xor r = p xor (qr'+q'r)
(pq'+p'q)r'+(pq'+p'q)'r = p(qr'+q'r)'+p'(qr'+q'r)
Nu is
(pq'+p'q)' = (pq')'.(p'q)' (De Morgan) = (p'+q)(p+q') = pq+p'q'
Dus
(pq'+p'q)r'+(pq+p'q')r = p(qr+q'r')+p'(qr'+q'r)
pq'r'+p'qr'+pqr+p'q'r = pqr+pq'r'+p'qr'+p'q'r

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 9 februari 2008
Re: Bewijzen van een bewerking



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3