Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Priemgetallen in de driehoek van Pascal

 Dit is een reactie op vraag 54161 
ik snap dat je de getallen in de driehoek van pascal kan schrijven m.b.v. faculteiten
en dat als het eerste getal in de rij een priemgetal is dan moet n ook een priemgetal zijn.
ik heb geprobeerd voor verschillende k's en er komt altijd een getal uit dat deelbaar is door n.
maar hoe is dit te bewijzen??
en is dit een goed bewijs waarom alleen priemgetallen voorkomen op de 1e en de 1na laatste plaats??

Remi
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 7 februari 2008

Antwoord

Remi,
Voor (n boven k) gebruik ik even de notatie C(n,k).
Voor alle n geldt C(n,0)=C(n,n)=1.
Neem nu eens n=7.
C(n,1)=7!/(1!6!)=(7.6.5.5.4.3.2.1)/(1.6.5.4.3.2.1)=7/1
C(n,2)=7!/(2!5!)=(7.6.5.5.4.3.2.1)/(1.2.5.4.3.2.1)=7.6/(1.2)
C(n,3)=...........................................=7.6.5/(1.2.3)
Verder hoeven we niet te gaan want als kn/2 dan komen dezelde termen weer terug.
Neem nu eens een groot priemgetal n.
Tot en met k=1/2n krijg je dan de volgende getallen
C(n,0)=1
C(n,1)=n/1=n
C(n,2)=n(n-1)/(1.2)
C(n,3)=n(n-1)(n-2)/(1.2.3)
C(n,4)=n(n-1)(n-2)(n-3)/(1.2.3.4)
etc.etc
met als laatste:
C(n,(n-1)/2)=n(n-1)....(n+3)/2)/(1.2.3......(n-1)/2) (want n is oneven)
Kun je nu de laatste stap in de gedachtengang formuleren?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 7 februari 2008
 Re: Re: Priemgetallen in de driehoek van Pascal 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics