Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Rijen opstellen

 Dit is een reactie op vraag 54074 
Toch versta ik het niet..ik heb nog een andere oef.
n: 1 2 3 4 5
t: 2 6 12 20 30
dit is telkens 2 + 4,6,8,10 en dan verder geraak ik niet echt blijkbaar dan delen door 2 en zo het voorschrift bekomen.
Alvast bedankt

zaheer
3de graad ASO - donderdag 24 januari 2008

Antwoord

In plaats van de 'moeilijke' methode met de verschilrij, kies ik (en jij ook, hoop ik) voor dezelfde aanpak als in het allereerste antwoord.
De verschillen zijn 4, 6, 8, 10 (dus een rekenkundige rij) en dat wijst op een kwadratische formule. Ga dus uit van t(n) = an2 + bn + c
Vul n = 1 in en je krijgt a + b + c = 2
Vul n = 2 in en je krijgt 4a + 2b + c = 6
Vul n = 3 in en je krijgt 9a + 3b + c = 12.

Trek verg. 2 en verg. 1 af. Je krijgt 3a + b = 4
Idem met 3 en 2. Je krijgt 5a + b = 6.

Uit 3a + b = 4 en 5a + b = 6 volgt 2a = 2 dus a = 1, dus b = 1 dus c = 0.

Conclusie: t(n) = n2 + n

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 januari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics