De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dobbelsteen

Wat is de grootste kans?

a: Dat ik in 6 worpen minstens eenmaal een zes gooi.
b: Dat ik in 12 worpen minstens tweemaal een zes gooi.
c: Dat ik in 18 worpen minstens driemaal een zes gooi.

Jeroen
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 5 december 2007

Antwoord

Beste Jeroen,
Het gaat hier om een binomiale verdeling:
Je kan wel/niet zes gooien.
p=de kans om in een bepaalde worp 6 te gooien=...

Je kan het natuurlijk berekenen:

a) n=6 ,k0.
b) n=12,k1, enz.

Gebruik eventueel onderstaand hulpmiddel (zie binomiale verdeling)

3. Kansverdelingen

Maar beredeneren kan ook:

Naarmate je vaker gooit gaat de kansverdeling meer op een normale verdeling lijken en gaat het om de kans rechts van de top. Die komt, bij veel worpen, dicht in de buurt van 0,5. Bij minder worpen, zoals n=6 is de kans duidelijk groter dan 0,5.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 5 december 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3