De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Dubbelpunten

Hallo,

Ik heb een practische opdracht voor wiskunde waarin ik uit moet leggen wat dubbelpunten zijn. Ik weet dat een dubbelpunt een punt is waar de grafiek zichzelf eigenljik snijdt, en dat er voor dat snijpunt verschillende waarden t zijn. Maar onder welke voorwaarde ontstaan er dubbelpunten? Moet de periode dan van elkaar verschillen?
En hoe kom ik achter de verschillende waarden van t?

Alvast bedankt !
Brenda

Brenda
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 14 november 2007

Antwoord

Beste Brenda,
Stel je hebt de parameterkromme met:
x=f(t)
y=g(t)

Dan geldt in een dubbelpunt:
f(a)=f(b) en g(a)=g(b)

Dat betekent dat als je de grafiek van f(t)snijdt met de lijnen t=a en t=b, dan liggen er snijpunten op een horizontale lijn. Dat geldt ook voor de grafiek van g(t), gesneden emt t=a en t=b.

Neem bijvoorbeeld:
x=t(t-1)(t+2)
y=t(t-1)+2

a=0 en b=1

x(a)=0; x(b)=0
y(a)=2; y(b)=2

Je vindt een mooi dubbelpunt in (0,2).

Misschien is dit een opzetje om zelf verder onderzoek te doen?

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 14 november 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics