De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritmische vergelijking

2logx=4log(2x+1) 2 en 4 zijn grondtallen
ln(x)/ln2=ln(2x+1)/2ln2 tot zover geen probleem
in de linkerlid mag je teller en noemer vermenigvuldigen
met 2. waarom doet men dat en moet je ook niet de rechterlid
vermenigvuldigen met 2 zowel teller als noemer ?
Dank U bij voorbaat.

Michel
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 30 oktober 2007

Antwoord

Als je in beide leden de ln 2 in de noemer weglaat staat er

ln(x) = ln(2x+1)/2 (*)

Dat zou je kunnen herschrijven tot

ln(x) = ln(Ö(2x+1))
x = Ö(2x+1)

waarna je volgende stap zou zijn beide leden te kwadrateren

x2 = 2x+1

Dat kwadrateren had je meteen kunnen doen door in (*) beide leden te vermenigvuldigen met 2

2 ln x = ln(2x+1)
ln(x2) = ln(2x+1)
x2 = 2x+1

Er was dus geen foute manier om de oefening op te lossen, de enige bedoeling was een vergelijking van de vorm ln(iets)=ln(iets anders) te bekomen.

PS: Wel altijd goed controleren of door het kwadrateren geen "extra" oplossingen te voorschijn zijn gekomen die er geen zijn van de oorspronkelijke vergelijking.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 30 oktober 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3