De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking oplossen

Beste wisfaq,
ik moet de (reeele) waarden van A, B en C zodat:

{A/(x-1)}+{Bx+C/x^2+1}=x+1/(x-1)*(x^2 +1) xÎR\{1}

het rechter lid van de vergelijking kan ik omzetten naar:

{A(x^2+1)+(BX+C)(x-1)}/(x-1)*(x^2 +1)
zodat A(x^2+1)+(BX+C)(x-1)=x+1
als ik deze vergelijking oplos, kan ik de waarden A, B en C bepalen.
Ik weet dat ik gebruik kan maken van de schoorsteenmethode om de onbekende factoren op te lossen.

ik afleiden dat door steeds 1 onbekende factor uit te filteren.

x=1 ® 2A=2 Û A=1
x=0 ® A-C=1 Û C=0
x=-1® 2A (-B+C)(-2)=0
2-2B=0Û B=-1

kunt u voor mij een aantal (twee is wel voldoende hoor...) van deze vergelijking voor mij opstellen, om zodat ik deze moet oplossen, ik heb namelijk slechts een voorbeeld van dit type en ik wil bekijken of ik dit wel onder de knie heb.

bvd,

Carlos

carlos
Student universiteit - woensdag 24 oktober 2007

Antwoord

Hier kun je een aantal oefeningen met antwoorden over breuksplitsen vinden:
intoductary
moderate
advanced

Last but not least hebben we ook nog een tutorial:
Breuksplitsen

Met elkaar genoeg voorbeelden hoop ik.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 24 oktober 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3