De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Polynomen vereenvoudigen mbv staartdeling

beste wisfaq,
Ik probeer uit te zoeken hoeveel (reele) oplossingen de volgende vergelijking heeft:
2z3-z2+z-2=0
ik probeer de oplossing te vinden door een staartdeling te maken en die doe ik als volgt:
z-1/2z3-z2+z-2\2Z2 +3Z+4+ (2/Z-1)
2z3-2z2
-----------
3z2+z
3z2-3z
-------
4z-2
4z-4
-----
2
zodat ik uiteindelijk de functie kan opschrijven als
(z-1)·(........) het tweede lid moet een 2e graads vergelijking zijn. als D0 dan weet ik dat er 3 reeele oplossingen zijn. als D0 dan zijn er 2 complexe oplossingen en 1 reele oplossing (z=1)

kunt u mij uitleggen welke reken-fout denkfout maak bij de staartdeling? als ik voor z 2 invul dan is

2z3-z2+z-2¹(z-1)·(2Z2 +3Z+4+ (2/Z-1))

bvd,
(ps ik heb deze vraag eerder verzonden, maar ik heb nog geen bevestiging dat deze aangekomen was...wellicht een foutje in mijn emailadres....)
Carlos

carlos
Student universiteit - vrijdag 19 oktober 2007

Antwoord

De fout zit hem in de "aftrek sommetjes" in de staartdeling.
Bijvoorbeeld: als je 2z3-2z2 aftrekt van 2z3-z2 dan krijg je
(2z3-z2)-(2z3-2z2)=2z3-z2-2z3+2z2=z2 en niet 3z2
De juiste staartdeling is
z-1/2z3 -z2+z-2\2z2+z+2
2z3-2z2
---------
z2+z
z2-z
-----
2z-2
2z-2
----
0

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 oktober 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3