De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Koordenvierhoek

 Dit is een reactie op vraag 52441 
Leuk he al die vragen. Als ze beantwoord kunnen worden is het nog mooier.
De diagonaal q = √[( a2 + b2 + 2ab·cosC )] .
Ik zie niet in hoe je (hieruit) kan afleiden dat q = √[(ac+bd)·(ad+bc)/(ab+cd)].

Herman.

Herman
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 11 oktober 2007

Antwoord

Herman,

We hebben het al eerder gehad over het feit dat als je de volgorde van de zijden van de vierhoek verandert, dan kan je drie verschillende vierhoeken tekenen met hetzelfde oppervlak.
We krijgen daardoor die derde diagonaal r.
Voor elke vierhoek kan je de stelling dat de som van de producten van overstaande zijden gelijk zijn aan het product van de diagonalen opschrijven.
Dan krijg je: (met de naamgeving uit Mathworld)
ab+cd=pr
ad+bc=qr
ac+bd=pq.

Invullen:
(ac+bd)(ad+bc)/(ab+cd)=pq×qr/(pr)=q2.
Nog de wortel trekken en je bent er.



ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 11 oktober 2007
 Re: Re: Koordenvierhoek 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3