De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking met ln

Hoi.

Ik zou deze vergelijking moeten oplossen
ln (x+3)/x = 3ln2x - lnx3 - lnx
Ik ben zo begonnen:
ln3x + ln x + ln(x+3)/x - 3lnx=0
ln4x + ln2x + ln x +3 -3ln22x=0
Dan wou ik lnx gelijkstellen aan t
t4 +t2+t+3-3x2t2=0 (ik ben wel niet zeker of je ln22x , wat je met die twee moet doen..; ik weet niet of het juist is wat ik gedaan heb)
en dan heb ik t uitgewerkt: kwam ik dus: t4-5t2+t+3=0
en dan afgezonderd:
t2(t2-5)+(t+3)=0
en t=0 t=Ö5 en t=-Ö5 en t=-3
en dan heb ik teruggezet naar ln x

Maar het klopt blijkbaar niet. Want de uitkomst moet x=5 zijn. Bedankt!

Alice
3de graad ASO - vrijdag 29 juni 2007

Antwoord

Beste Alice,

Nee, het moet een hele andere kant op. Het gaat er hier om dat je gebruikt maakt van de eigenschappen van het logaritme:
ln(2x) = ln(2) + ln(x)
ln(x3) = 3ln(x)
ln((x+3)/x) = ln(x+3) - ln(x)
Als je dat in je vergelijking invult kom je er, denk ik, wel uit.

Groet. Oscar

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 30 juni 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3