De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Orthogonale basissen

 Dit is een reactie op vraag 50975 
Dankjewel! Dit antwoord helpt me echt verder
Een klein probleempje!
Bij de tweede mogelijkheid, hierover heb ik me al geïnformeerd, zeer interessant!
Ik heb enkel het begrip integraal nog niet geleerd, is er een andere mogelijkheid om dit aan te pakken? De link tussen de orthogonale basis en het vinden van de coëfficienten van en willekeurige functie....
Grtn Inge

Inge
3de graad ASO - vrijdag 8 juni 2007

Antwoord

Dag Inge,

Leuk dat je hiermee aan de gang wilt. Zonder integreren zijn de hermite polynomen wel moeilijk. Maar benaderen kan wel. Dan vervang je de functie door een aantal punten. B.v. xn met n = 0, ..., 100. Dan neem je de vectoren an = 1, bn = n, cn = n2, etc. Het inwendig product van b.v. a en b is (a.b) = åan*bn. Zo kun je een orthogonale basis maken en dan een willekeurige functie benaderen. B.v. yn = sin(n/50). Je kunt dit soort rijen ook plotten. Het rekenen en plotten gaat goed in b.v. excel.

Kom je hiermee verder? Groet. Oscar

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 juni 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3