Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vierkantsvergelijking met parameter

kan u mij zeggen hoe ik volgende oefening oplos?
Bepaal m (E van IR)
X2-(3m +2)X +2m=0
Voorwaarde X1 groter dan 0
0 groter dan X2

hartelijk dank

lana
2de graad ASO - zaterdag 2 november 2002

Antwoord

Als je bedoeld:
x2 - (3m + 2)x + 2m = 0

Kan je m.b.v. de abcD-formule:

q5108img1.gif

deze algemeen oplossen.
Ofwel
a = 1
b = -3m – 2
c = 2m
Invullen.
Vervolgens bepaal je in de + en de - situatie de nulpunten.
Dit zal in beide gevallen het punt m = 0 zijn.
Vervolgens bekijk je voor beide situaties twee punten, een groter dan 0, bv. 1 en een kleiner, bv. -1. En bepaal of het resultaat groter of kleiner is dan nul.
Je zult dan komen tot:
m > 0 geeft twee waarden die beide groter zijn dan 0
m < 0 geeft 1 waarde groter dan 0, en een kleiner
m = 0 geeft 0 en 1, ofwel 1 gelijk aan 0, en een groter.

Ik had dit helemaal uitgetypt, maar het zal iets teveel plaatjes opleveren. Hopelijk is dit voldoende.

M.v.g.
P.H. Stikker

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 2 november 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics