Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: N blokjes stapelen zonder 2 opeenvolgende van zelfde kleur

 Dit is een reactie op vraag 50858 
Ok ik zie dat mijn opmerking overbodig was :-)
Maar hoe kom je aan de waarden die je opgeeft:
a1 = 1
b1 = 4
a2 = b1 = 4
b2 = 4·a1+4·b1=20
...

Je hebt het over torens die eindigen op een geel blokje, dus ik vermoed dat a1 = 1 het gele blokje is? En dan heb je 4 mogelijke kleuren, dus b1 = 4 ? Maar verder, hoe kom je aan a2 = b1 enz...?

Bedankt alvast!
Dirk

Dirk V
Student universiteit België - zondag 20 mei 2007

Antwoord

Dag Dirk,

Ja, dat van a1 en b1 is prima. a2 is het aantal mogelijke torentjes van 2 met een gele bovenop. Dat kan alleen als de onderste steen niet geel was, dus a2 = b1.
De volgende had ik overigens fout. Het moet zijn: b2 = 4·(a1+b1). Dat zal ik even herstellen voor toekomstige lezers. Wordt die dan ook helder? En de algemene vergelijking?

Overigens krijg je uiteindelijk een recursivergelijking voor het totaal aantal mogelijk torentejs c(n) nl: c(n) = 4·(c(n-1)+c(n-2)). Die is zo simpel dat het erop lijkt dat je dat ook wel zonder a(n) en b(n) moet kunnen bewijzen. Maar ik heb nog niet uitgevonden hoe.

Groet. Oscar

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 mei 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics