De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe druk je grootheden in elkaar uit?

Hoe druk je grootheden in elkaar uit?
Met deze vraag wil ik weten als ik bijvoorbeeld deze formule heb Mg=(m*v2):r Hoe kan ik dan deze formule veranderen tot r= , m= ,v= . Hoe moet dan de formule geschreven worden?
Een ander voorbeeld is T= 2 (m:c)in dit geval hoe moet de formule zijn als je m of c vooraan wilt hebben?

De letters die ik heb gebruikt zijn willekeurig !

Al vast bedankt!!!

Jetske
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 27 oktober 2002

Antwoord

In het algemeen mag je bij formules (vergelijkingen) steeds links en rechts dezelfde 'dingen doen'. Hiermee bedoel ik dat je links en rechts hetzelfde mag optellen, dat je links en rechts met hetzelfde getal mag vermenigvuldigen, etc...

Bij worteltrekken, machtsverheffen en logaritme nemen moet je natuurlijk altijd uitkijken.

Laten we de eerste maar eens proberen de eerste formule te schrijven als r=...

q4984img1.gif

Dat was een makkie...

Nu gaan we m=... proberen:

q4984img2.gif

Ik heb eerst links en rechts met r vermenigvuldigd. Daarna heb links en rechts gedeeld door v2.

Nu v=.. dan maar:

q4984img3.gif

Het eerste stuk gaat net als boven. Als je v2 weet dan neem je links en recht de wortel... Nou ja, dan wel twee antwoorden... (wiskundig gezien!). Bij toepassingen moet je dan nog even kijken of dat wel kan!

De tweede formule gaat ongeveer zo:

q4984img4.gif


Hopelijk helpt dat!?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 27 oktober 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3