De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Probleem oplossen

Een rijtje opeenvolgende natuurlijke getallen: het zijn er meer dan 2 en minder dan 10. Tel je deze bij elkaar op dan krijg je 65. Wat is het kleinste getal van dit rijtje?

Als je dit voor me zou kunnen oplossen, heel graag, want het lukt me zelf niet.

Groeten

maud m
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 25 oktober 2002

Antwoord

Als je het met drie getallen probeert, dan krijg je de volgende optelsom: n + (n + 1) + (n + 2) = 3n + 3 = 65
Dat geeft 3n = 62 waar geen heel getal n aan kan voldoen.

Dan met 4 stuks: n + (n+1) + (n+2) +(n+3) = 4n + 6 = 65 en ook dat geeft geen hele waarde voor n.

Met 5 stuks: 4n+6 + (n + 4) = 5n + 10 = 65, wat n = 11 geeft. Een mogelijk vijftal is dus: 11, 12, 13, 14 en 15.

Ga zo door tot maximaal 9 stuks. Beetje primitieve aanpak, maar het lukt wel.

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 25 oktober 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3