|
|
\require{AMSmath}
Oppervlakte halve bol
Ik moet om de oppervlakte van een halve bol te berekenen deze functie integreren: (25-x2) integreren tussen de grenzen 0 en 5 zodat het antwoord 250 /3 wordt maar ik kom er niet uit hoe ze hierbij komen? Ik had als de primitieve : 25-(1/3X3) maar volgens mij is dit niet goed. Hoe moet het dan wel zijn???
suzy
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 23 oktober 2002
Antwoord
Hoi, Het gaat hier om een bol met straal R=5. We leggen de oorsprong van een XYZ assenkruis in het centrum en bekijken de halve bol met X>0. Om de oppervlakte te berekenen van de halve bol, bekijken we vertikale sneden op afstand x. Op een afstand x hebben we een cirkelvormige doorsnede. Met Pythagoras vind je onmiddellijk dat de straal van deze cirkel is r=sqrt(R2-x2). De omtrek van deze cirkel is c(x)=2pr. De oppervlakte is s(x)=pr2. De oppervlakt van de halve bol is gegeven door S=òc(x)dx en het volume door V=òs(x)dx, telkens voor x van 0 tot R. Volgens mij zoek je dus niet de oppervlakte, maar het volume. Dit is dan òp(25-x2)dx voor x van 0 tot 5 en dit is inderdaad p(25.5-53/3)=250p/3. Je primitieve is correct, maar je moet het verschil maken tussen de waarden in 5 en 0 om het volume te weten... Groetjes, Johan
andros
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 23 oktober 2002
|
|
home |
vandaag |
bijzonder |
gastenboek |
statistieken |
wie is wie? |
verhalen |
colofon
©2001-2024 WisFaq - versie 3
|