De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Probleem van Chevalier de Méré

Dit is gegeven: de Ridder Chevalier de Méré meende dat de kans om minstens 1 keer dubbel 6 te gooien bij 24 worpen met 2 dobbel stenen gelijk was aan 2/3.

Zijn redenering was: bij 1 worp met twee dobbelstenen is p(dubbel zes)= 1/36 dus bij 24 worpen is de kans op minsterns 1 keer dubbel 6, 24/36 = 2/3. Bij het vele malen spelen van dit spel verloor hij echter vaker dan hij won. Dat zou betekenen dat de kans dus kleiner dan een 1/2 moet zijn.

Dit probleem moet ik oplossen en kom der helemaal niet uit.
Ik dacht namelijk zelf

de permutatie is 24

dus voer je op je grafische rekenmachine in
24×1 ncr 36×(35 ncr 36)tot de macht 23 = 0

dus er komt een verkeerd antwoord uit!

kunnen jullie mij helpen door uittelegen hoe ik deze som zou moeten oplossen A.U.B

Alvast bedankt AJ

Arend-
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 10 december 2006

Antwoord

Hallo Arend,

Maak gebruik van de complementregel!

P(minstens 1 keer dubbel 6) = 1 - P(geen enkele keer dubbel 6)

Als het goed is krijg je een kans die iets kleiner is dan 0,5.

Zie Simulatie programma dobbelen

wl
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 december 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3