De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wat is het verschil tussen r(h)ombische en romboëdrische figuren?

Ik ben bezig met een profielwerkstuk over 2D en 3D veelvlakken. Hierbij stuit ik op r(h)ombische figuren. Ik weet dat een r(h)ombus een soort ruit is, waarbij de diagonalen elkaar altijd in een hoek van 90° snijden.

Dit figuur komt, denk ik, voor in de r(h)ombische figuren. Maar je hebt ook bijvoorbeeld een romboëdrisch kuboctaëder, die bevatten geen r(h)ombussen. Ik kan nergens de eigenschappen van dit soort figuren vinden. Weet u/jullie dat toevallig?

Anniek
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 9 december 2006

Antwoord

Het Engelse woord 'rhombus' betekent ruit en bij een ruit staan de diagonalen altijd loodrecht op elkaar, dus je kan volstaan met de vertaling van 'rhombic' als 'ruitvormig'.

De term 'romboëdrisch' of ook wel 'trigonaal' slaat op dit soort tekeningen:

q48016img1.gif

Je spreekt dan van 'romboëdrisch' in het geval a=b=c en α=β=γ. Althans volgens Kristalstructuur heeft deze term te maken met Translatiesymmetrie. Erg simpel is het dus allemaal niet, maar wel interessant!
Een romboëdrische of een hexagonale structuur heeft ten minste een 3-tallige rotatie...
Bij het Romboëdrisch kuboctaëder zou dus moeten gelden dat a=b=c en α=β=γ. Je moet maar 's kijken...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 10 december 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3