De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Pythagoras

bestaat een pythagoras drietal waar een van de getallen het getal 1139249423 is? en hoe werkt de methode om dat te bepalen?

bij voorbaat hartelijk dank

bert t
Docent - vrijdag 8 december 2006

Antwoord

Ik weet niet of dit een algemene methode is, maar 1139249423=13·87634571.
Aangezien 5,12,13 een pythagoreisch drietal is,is 5·87634571, 12·87634571, 13·87634571 dat ook.

Toevoeging( met dank aan FvL):
Elk oneven getal is een getal van een Pythagorees tripel, immers:
(2n+1)2 + (2n(n+1))2 = (2n2+2n+1)2.
Dus:
Stel je hebt het oneven getal p.
Bereken n=(p-1)/2
Bereken dan q=2n(n+1)=(p2-1)/2 en r=2n2+2n+1=(p2+1)/2 en je hebt een Pythagorees drietal (p,q,r).

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 8 december 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics