Loading jsMath...
 

De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Differentiequotient

ik heb een oefening gekregen van onze slechte leerkracht wiskunde. dat mens legt niks uit. nu heeft ze een oefening opgegeven die nergens eerder gemaakt is in ons boek en er zelfs geen voorbeeldoefening van gemaakt heeft. de formule is f(x)= -0,1x2 daar moet ik de \Deltax en de \Deltay van berekenen maar ook y=f(x) en de x. ook moeten we de kolom van interval en \Deltay/\Deltax.
help mij uit de nood!!

sarah
Overige TSO-BSO - zondag 3 december 2006

Antwoord

Hallo Sarah

De gegeven functie is dus : f(x) = y = -0,1.x2
\Deltax moet je niet berekenen, het is een willekeurige (maar niet te grote) verandering van x. Vermits f(x) = y afhangt van x, zal ook y veranderen indien x verandert. Deze verandering van y noemen we \Deltay

Stel nu x=1. Als deze x een verandering \Deltax ondergaat, is de overeenkomstige \Deltay gelijk aan het beeld in de nieuwe 1+\Deltax verminderd met het oorspronkelijke beeld in 1, dus \Deltay = f(1+\Deltax) - f(1)
Voor de gegeven functie is \Deltay =
-0,1.(1+\Deltax)2 - (-0,1.12) =
-0,1.[1 + 2\Deltax + (\Deltax)2 - 1] =
-0,1.[2\Deltax + \Delta2x]

Stel nu dat een willekeurige x-waarde een verandering van \Deltax ondergaat.
De overeenkomstige \Deltay is dan het beeld in deze nieuwe x+\Deltax, verminderd met het oorspronkelijke beeld in x, dus \Deltay = f(x+\Deltax) - f(x)
Toegepast op de gegeven functie is \Deltay =
-0,1.(x+\Deltax)2 - (-0,1.x2) =
-0,1.[x2 + 2x\Deltax + (\Deltax)2 - x2] =
-0,1.[2x\Deltax + \Delta2x]

Het differentiequotiënt \Deltay/\Deltax = -0,1.(2x + \Deltax) = -0,2x - 0,1\Deltax

Voor x=1 geldt dus \Deltay/\Deltax = -0,2 - 0,1\Deltax

Voor x=2 geldt \Deltay/\Deltax = -0,4 - 0,1\Deltax
Voor x=3 geldt dus \Deltay/\Deltax = -0,6 - 0,1 \Deltax
enz .......

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 3 december 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics