De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Ternaire getallen

 Dit is een reactie op vraag 46886 
Dank je! Maar ik snap er nog niet alles van. Hoe werkt dit systeem nu dan? Want zijn die getallen van 0,1,2,10,11,22 de eerste getallen? Hoe pak je dit bij grotere getallen aan? Stel je moet 15360 omzetten in ternair...

maudi
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 2 oktober 2006

Antwoord

Inderdaad:


Misschien handig om een notatie af te spreken....
(22)3 is een drietallig getal en (22)10 is een tientallig getal.

Van 3-tallig®10-tallig:

1201®1·30+0·31+2·32+1·33=46

Dus: (1201)3=(46)10

Van 10-tallig®3-tallig:

1000=333·3+1
333=111·3+0
111=37·3+0
37=12·3+1
12=4·3+0
4=1·3+1
1=0·3+1

(1000)10=(1101001)3

Controleren: (1101001)3=36+35+33+30=(1000)10

Voor de rest kan je 's kijken bij binaire getallen. Alles dat daar besproken wordt gaat natuurlijk ook in aangepaste vorm op voor het drietallig stelsel.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 2 oktober 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3