De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontbinden in factoren

Hoi,
Ik zou het heel fijn vinden als jullie mijn probleem zouden kunnen oplossen.
Ontbinden in factoren: 4x2-y2+6y-9=?
Ik heb geprobeerd om samen nemen 2+2, maar het lukte me steeds niet om op het antwoord te komen.
Het antwoord is namelijk: (2x-y+3)(2x+y-3)

Alvast bedankt!

Nick
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 16 september 2006

Antwoord

In de veelterm kan je de vorm a2-b2 herkennen. 4x2=(2x)2 en (y-3)2=y2-6x+9. Je kunt 4x2-y2+6y-9 derhalve schrijven als (2x)2-(y-3)2. Omdat a2-b2=(a+b)(a-b) kan je schrijven:

4x2-y2+6y-9=(2x)2-(y-3)2=(2x+y-3)(2x-y+3)

..en dan ben je er uit.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 16 september 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3