De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Een cirkelvergelijking opstellen aan een raaklijn

 Dit is een reactie op vraag 46213 
Ja met die formule kan ik het wel oplossen maar nou vraag ik me af hoe die is afgeleid, zou iemand dat kunnen laten zien misschien?

Natali
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 26 juli 2006

Antwoord

Natalie,
Omdat je de gebruikte formule niet kent,twee andere manieren:
1)Bepaal de vergelijking van de lijn door (0,2)loodrecht op de lijn y=(4/3)x.
Deze is y=2-(3/4)x.Bepaal het snijpunt van beide lijnen.Als je nu een tekening maakt dan zie je dat je van de rechthoekige driehoek de lengte van 2 zijden kent.De lengte van de derde zijde is de straal van de cirkel.

2)Vul in de vergelijking van de cirkel x2+(y-2)2=r2 voor y=(4/3)x in.Dit geeft een kwadratische vergl. in x.Daar de lijn de cirkel moet raken moet de vergl. 1 oplossing hebben,dus de discriminant D moet nul zijn.

Als het hiermee niet lukt hoor ik het wel.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 27 juli 2006
Re: Re: Een cirkelvergelijking opstellen aan een raaklijn



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3