De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Een cirkelvergelijking opstellen aan een raaklijn

Hallo ik ben mijn wiskunde een beetje aan het bijspijkeren en kom echt niet uit de volgende opgave: Bepaal een vergelijking van de cirkel met middelpunt (0,2) die de lijn 4x=3y raakt. Ik hoop dat iemand mij een uitwerking kan geven. Alvast bedankt.

Natali
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 26 juli 2006

Antwoord

Natalie,
Er zijn meerdere oplossingen mogelijk.De eenvoudigste is de volgende:
Vergelijking cirkel met middelpunt (p,q) en straal r is
(x-p)2+(y-q)2=r2.Hier is p=0 en q=2.r is de afstand van (0,2)tot de lijn
4x-3y=0.Algemeen is de afstand d van (p,q) tot de lijn Ax+By+C=0 gelijk aan
d=/Ap+Bq+c/*1/Ö( A2+B2).In de teller staat de absolute waarde.Hier ingevuld geeft d= 6/5=1,2=r.
Hoplijk zo duidelijk...

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 26 juli 2006
 Re: Een cirkelvergelijking opstellen aan een raaklijn 
Re: Een cirkelvergelijking opstellen aan een raaklijn



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3

eXTReMe Tracker - Free Website Statistics