De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking van een cirkel (3)

Als er gevraagd staat 'bereken de straal met als vergelijking' bijvoorbeeld:

4x2+4y2-16x+20y-283=0 (antwoord straal is 9) Of
x2+y2-10x-6y+9=0 (antwoord is geen cirkel) of
y2+x2-6y-4x+4=0 (antwoord straal is 2)

Dan kom ik nooit op het goede antwoord. Ik heb eerst de y in de x uitgedrukt en toen een x ingevuld en vervolgens berekend wat de y bij deze x zou zijn. Vervolgens vulde ik de x en de y in in de formule x2+y2=r2.
Maar het juiste antwoord kwam er maar niet uit. Kunt u mij uitleggen hoe ik deze sommen moet oplossen, zonder rekenmachine en het liefst eentje voor doen.

Alvast bedankt...

Charlo
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 2 juni 2006

Antwoord

Je moet, denk ik, de vergelijking omwerken naar de algemene vergelijking van een cirkel.

y2+x2-6y-4x+4=0
x2-4x+y2-6y+4=0
(x-2)2-4+(y-3)2-9+4=0
(x-2)2+(y-3)2-9=0
(x-2)2+(y-3)2=9
(x-2)2+(y-3)2=32

Cirkel met middelpunt (2,3) en straal 3.

Het laatste antwoord klopt dus niet, en het tweede antwoord trouwens ook niet, maar 't eerste antwoord klopt:

q45699img1.gif

Maar probeer de tweede zelf maar...

Zie ook Vergelijking van een cirkel (2)

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 2 juni 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3