De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Grondgetal e

 Dit is een reactie op vraag 45429 
f(x)=3x dan f'(x)=3x·ln(3)
f(x)=102x+1 dan f'(x)=2·ln(10)·102x+1

f(x)=5·(1/2)x dan f'(x)=5·ln(1/2)·(1/2)x

f(x)=2x²-4x+2 dan f'(x)=ln(2)·2x²-4x+2·(2x-4)

Dan heb je bijv. deze sommen (stonden onder differentieren) de 1e kan je makkelijk afleiden, maar dan de tweede en derde. Bij de 2e de 2 voor de ln gezet en bij de 3e wordt de 5 voor de ln gezet.. Hoe kan dat?

En deze:

f(x)=e3-x³ dan f'(x)=-3x²·e3-x³
Als deze van ex=ex komt??

Lijkt misschien heel dom, maar ik zie er geen logica in :(

Marian
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 18 mei 2006

Antwoord

Beste Marian,

Je probleem zit niet langer bij het afleiden van exponentiële functies, maar bij de kettingregel.

De afgeleide van ex is inderdaad ex, maar in die laatste opgave bijvoorbeeld staat er niet ex maar e3-x3. In de teller staat nu een functie van x. Door de kettingregel leid je dan eerst gewoon de exponentiële functie af (blijkt zichzelf dus), maar dan moet je nog vermenigvuldigen met de afgeleide van die exponent, en dat is hier (3-x3)' = -3x2.

Zie ook de voorbeelden op de pagina over de kettingregel.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 18 mei 2006
 Re: Re: Grondgetal e 



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3