De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Vergelijking raaklijn van cirkel met een punt

Hallo, ik heb een vraag; gegeven de cirkelvergelijking x2+y2=1 en punt P(0;3), gevraagd word om de 2 raaklijnen van de cirkel te geven die tevens door punt P gaan. Jullie kunnen me vast helpen. Ik snap dat de raaklijnen de vorm zullen hebben, y=mx+3 en y=-mx+3, maar hoe 'm' te bereknen weet ik niet. Bij voorbaat dank

Dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 mei 2006

Antwoord

Je zou y=mx+3 in kunnen vullen in x2+y2=1. Je krijgt dan:

x2+(mx+3)2=1

Dit levert een kwadratische vergelijking. Omdat het een raaklijn betreft moet deze vergelijking precies 1 oplossing hebben. Dus moet de discriminant nul zijn... en dat levert twee mogelijk waarden voor m. En dan ben je er wel zo'n beetje...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 13 mei 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3