De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Eliminant, concurrente rechten

Bepaal p zo dat R,S en T concurrente rechten zijn.
R: x+py+3=0
S: x+2y+5=0
T: px+4y+8=0

Als ik de eliminant schrijf:
rij1 1 p 3
rij2 1 2 5
rij3 p 4 8
en bereken vind ik voor p de waarden 2 en 0,8.
Dit wil zeggen het stelsel heeft een oplossing als p=2 of p=0,8.
Echter voor p=2 zijn de rechen evenwijdig en is er geen oplossing voor het stelsel!!! Hoe komt dan dat de eliminat deze oplossing toch geeft?

Jan
3de graad ASO - donderdag 11 mei 2006

Antwoord

dag Jan,

Je zou kunnen zeggen dat het gezamenlijke 'punt' van de drie rechten in het oneindige ligt. Aangezien voor die waarde van p alle drie de rechten evenwijdig zijn, gaan ze alle drie door hetzelfde oneindige punt.
Leuk toch?
In de definitie van het begrip 'concurrent' wordt (in de meeste gevallen) deze situatie van drie evenwijdige rechten ook meegenomen.
groet,

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 12 mei 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3